علائم و نشانه های آلزایمر
- تغییر در حالت و رفتار فرد
- نامشخص بودن زمان و مکان
- تغییر در شخصیت فرد
- ضعف بیان
- اختلالات حافظه
- جابجا گذاشتن وسایل
- مشکلات در تفکر ذهنی
- دشواری در انجام کارهای عادی و روزمره
- از دست دادن انگیزه و ناامید شدن
بیماری آلزایمر درحقیقت یک بیماری تحلیل برندهی مغز انسان است که باعث میشود تا تواناییهای ذهنی یک فرد بهصورت تدریجی کاهش یافته و شخص دچار فراموشی گردد. حدود ۴۴ میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و با توجه به افزایش جمعیت سالمند، این روند همواره رو به افزایش است.
به کمک شیوه های مراقبتی زیر میتوانید جنبه های مختلف زندگی بیمار را مدیریت کنید.
ترفند اول مراقبتی : کسب آگاهی راجع به بیماری آلزایمر
ترفند دوم مراقبتی : داشتن روتین نگهداری منظم برای بیمار
ترفند سوم مراقبتی : تلاش برای فعال نگه داشتن بیمار
ترفند چهارم مراقبتی : افزایش ارتباطات بیمار آلزایمری
ترفند پنجم مراقبتی : داشتن رژیم غذایی مناسب و مغذی
ترفند ششم مراقبتی : کمک به تقویت عزت نفس بیماران آلزایمری
ترفند هفتم مراقبتی : فراهم کردن محیط امن برای بیماران آلزایمری
ترفند هشتم مراقبتی : حفظ ارتباط با انجمن های آلزایمر
پرستار سالمند باید بتواند در فعالیت های زندگی روزمره، مانند تهیه غذا، به سالمند کمک کند. برای سالمندانی که در مراحل ابتدایی بیماری آلزایمر قراردارند مراقبت روزانه گزینه مناسبی است برای خانواده هایی است که تمام وقت کار می کنند استخدام چنین پرستاری مقرون به صرفه تر از استخدام پرستار ۲۴ ساعته برای سالمند در منزل می باشد و پرستار سالمند نیز می تواند استراحت داشته باشد.
نکاتی درمورد پرستاری و نگهداری از سالمند و بیمار آلزایمری
- پرستار سالمند و تمام اعضای خانواده باید ماهیت بیماری را بشناسند و از لحاظ روانی آمادگی داشته باشند.
- برنامه ریزی روزانه در منزل ثابت باشد تا به یادآوری بیمار کمک کند. مثل ساعات غذا خوردن، حمام کردن یا خوابیدن
- پرستار سالمند باید بداند رفتار بیمار مبتلا به آلزایمر قابل پیش بینی نیست بنابراین محیط خانه را ایمن کند زیرا ممکن است وسایل خطر ساز تبدیل به منابع خطرآفرین شوند مانند اجاق گاز، وسایل برقی و … .
- خانواده و پرستار سالمند بایدروابط اجتماعی را حفظ کنند و بیمار را نیز در آن ها شرکت دهند.
- بیمار مبتلا به آلزایمر حتی ممکن است نام اعضای خانواده و پرستار را به یاد نیاورد ولی می تواند رفتار ها را درک کند. بنابراین به جای نشان دادن خشم و خستگی ، با او مهربان باشید. این کار باعث افزایش روحیه و شادی در وی خواهد شد.
- بیمار آلزایمری به مرور حافظه خود را از دست می دهد و شاید شما مجبور شوید در هنگام پرستاری از سالمند مبتلا به آلزایمر اطلاعات را برای او تکرار کنید. به همین دلیل ، صبور باشید و با آرامش پاسخ او را بدهید.
- پرستار سالمند و خانواده لازم نیست به بدرفتاری ها و بهانـه گیری های بی مورد بیمار توجه کنند. نسبت به بدرفتاری های او بی تفاوت باشید و رفتارهای مثبت او را با نشان دادن توجه، تقویت کنید.
- در هنگام پرستاری از سالمند مبتلا به آلزایمر با بیمار ، برخوردی طبیعی داشته باشید.
- پرستار سالمند باید بداند رفتارهای بیمار مبتلا به آلزایمر ، جنبه شخصی ندارد و جزو روند فزاینده طبیعی بیماری است.
- رفتار های پرخاشگری و رفتـار تهـاجمی بیش از حد ، خطرناک است و باید با دخالت پزشک و دارو کنترل شود.
- به خودتان به اندازه مراقبت از بیمار توجه کنید زیرا در غیر این صورت دچار فرسودگی روانی خواهید شد و دیگر قادر به پرستاری سالمند و بیماردر منزل هم نخواهید بود. برای این منظور ، شما باید به گردش، مهمانی یا هر اجتماع دیگری بروید و روابط اجتماعی خود را حفظ کنید.
- اگر بیمار خاموش کردن اجاق گاز را پس از آشپزی فراموش کند ، بستن درب ورودی منزل و بستن شیر آب را فراموش کند و خطر های احتمالی مثل آتش سوزی و باز بودن شیر آب و جریان گاز در خانه را نتواند درک کند، دیگر نباید او را تنها بگذارید. اگر کار ضروری برای شما پیش می آید ، می توانید از دوستان یا همسایگان خود بخواهید مدتی در منزل شما حضور داشته باشند.
- هم چنین اگر چند روز باید دوز از خانه بمانید، می توانید از موسسات و مراکز پرستاری که پرستاری در منزل ، مراقبت در منزل ، پرستاری از سالمند را انجام می دهند، پرستار استخدام کنید.
- مرکز پرستاری ارسطو با سالها سابقه ی درخشان در زمینه اعزام نیروی پرستار و مراقب سالمند در منزل، آماده ارایه خدمات به عزیزان می باشد.
- یک بیمار آلزایمری جویدن غذا برایش مشکل می باشد پس بهتر است پرستار غذای او را با همزن و مخلوط کن به حالت خمیری در بیاورد تا براحتی مصرف کند .
- پرستار باید سعی کند در هر نوبت از وعده ی غذایی ، یک نوع غذا به سالمند آلزایمری بدهد تا بیمار گیج نشود . اگر زمانی دیدید بیمار با دست غذا می خورد اشکالی ندارد فقط حواستان باشد دستش تمیز باشد .
- همیشه ظرف غذای بیمار آلزایمری را از رنگ ساده انتخاب کنید و غذایی که دوست دارد را درون آن ظرف بگذارید و به او بدهید .